Twist - Futura: eerst dweilen, dan ballen! 16-27 winst!

20170909 Twist-Futura dweilen

Terwijl zaterdagmiddag om 13.30 uur in bijna heel Zuid-Holland de zon doorbrak, werd precies Vlaardingen geteisterd door de weergoden een barstte boven Vlaardingen, precies boven de velden van Twist, een echte wolkbreuk los. Het veld van Twist (in 2015 ontstaan na fusie van Oranje Nassau en Spirit maar KV Vlaardingen wilde niet meedoen...) stond in no time onder water. We hadden ook wel kunnen gaan waterpoloën, maar we konden zo gauw de goaltjes niet vinden. We hadden wel een scheidsrechter die net zo makkelijk een waterpolowedstrijd kon fluiten. Maar van het zwemfestijn kwam niet veel terecht. Waar in het Zuiderpark sportevenementen werden afgelast wegens wateroverlast, ging Twist 2 – onder leiding van coach Benno Snaphaan – de plassen te lijf, en met succes. Met bijna een half uur vertraging, kon de wedstrijd toch worden ingefloten ...

“En nou niet weer direct beginnen te mauwen over die scheids ... zoek de schuld van de nederlaag van Futura 2 nou maar gewoon bij jezelf”, zo sprak de onlangs jarige Sven Z na afloop. “Het was gewoon weer niet goed genoeg, net als vorige week tegen Vitesse 2”. Hij had gelijk .... Futura nam in het eerste kwart wel het initiatief en creëerde een 5-6 voorsprong bij rust. En ook in de eerste 10 minuten van de tweede helft was Futura nog de bovenliggende partij. Maar verdedigend werden toen er al cruciale fouten gemaakt en onnodige vrije ballen weggegeven. Na een 7-9 tussenstand in Haags voordeel, werd het spel steeds slordiger. Trainer Bart Taal had wel in de gaten dat “ze” iets gingen bekokstoven, maar hij kon geen passend antwoord bedenken. Met lede ogen zagen de Hagenezen dat de Vlaardingers punt voor punt tot gelijkstand kwamen en vervolgens uitliepen naar 14-9!! 7 tegenkorven op rij; dat is natuurlijk dodelijk. Dat er overduidelijk met 2 maten werd gemeten, zag ook de coach van Twist lachend gebeuren. Maar Futura had het grootste deel van de nederlaag aan zichzelf te wijten; te veel gooifouten en slecht geschoten, slechts 5 korven in die tweede helft. In de slotminuten zorgden Sven en Leonie voor de 14-11 eindstand. Daar stonden we opnieuw met lege handen.

Dus moest het ook deze zaterdag komen van Futura 1. Na een indrukwekkende minuut stilte, vanwege het overlijden op 3 juli van de trouwste Twist-supporter en clubicoon Piet de Vreede, gevolgd door een verstikkend rookgordijn, kon scheidsrechter Kok influiten.

Promovendus Twist (vorig jaar met 25 uit 14 de sterkste in 2e klasse I) opende wel de score, maar liep vanaf minuut 2 achter de feiten aan. Binnen 15 minuten stond het 2-6, want Futura was direct fel en Twist moest tot driemaal toe aan de noodrem trekken, ten koste van evenzovele strafworpen. Op aangeven van Susan Bosdijk scoorde Rimmie Samson een sluwe omdraaibal. In het tweede kwartier kon Twist zich herpakken en kwam tot 7-8 terug. Aanvoerder Sem Tok maakte het Cyril van Es, de aanvoerder van Futura, knap lastig. Hij gaf weinig ruimte weg en had een goed schot.... scorend hielden ze elkaar met elk 6 korven, goed in evenwicht.

Twist had nog twee andere geheime wapens. Nou ja, geheim, dat kun je Michael van 2.10 meter niet noemen. Toch lukte het Maarten van Dijk om met uitgekiend uitblokken diverse reboundduels te winnen. Zelf kwam van Dijk tot 5 treffers en was daarmee duidelijk zijn lange opponent de baas. Het gevaarlijkste wapen waren de dames. Vier fanatieke dames, onder aanvoering van Roos (4 korven), gaven onze Futura-dames handenvol werk. Maar met 8 doelpunten waren de Futura-dames toch de betere.

Na die 7-8 tussenstand schakelde Futura een tandje bij en liep het met goed combinatiespel uit tot een 9-14 ruststand.

In de tweede helft kwamen met name Maarten van Dijk en Jelle van Osnabrugge scorend beter op drift. Rimmie Samson zorgde voor de eerste treffer en na enkele tegendoelpunten kwamen de Hagenezen op gang. Scheidsrechter Kok floot een prima wedstrijd, weinig discussie nodig want hij gaf steeds duidelijk aan wat er mankeerde. Futura verslapte niet en bleef het initiatief houden. Coach Enno Verhoef van Twist probeerde nog iets door de lange Michael een aantal malen in de aanval in en uit te, maar ook dat leverde voor de Vlaardingers weinig resultaat. Cyril van Es scoorde halverwege 12-18 met een perfecte wijkbal. Tegenstander Sem Tok werd op het verkeerde been gezet en met die verkregen ruimte ging van Es doeltreffend om.

Toen in de slotfase ook Anniek Bosdijk raak schoot, hadden alle Futuraspelers gescoord in deze wedstrijd. De laatste korf kwam uit handen van Susan Bosdijk en daarmee werd de eindstand bepaald op 16-27. Langs de kant riep een mafkees “Overgangsklasse!!” waarop de zeer tevreden coach Erwin Disselköter spottend omkeek en aangaf dat 4 punten uit 2 wedstrijden slechts een beginnetje is.

De scores waren van: Cyril 6, Maarten 5, Tijmen en Jelle elk 4, Susan 3, Els en Rimmie elk 2 en Anniek 1 korf.

In onze poule won Tjoba ook de tweede wedstrijd. Hun derby tegen ONDO (Middelburg) werd moeizaam 15-13 gewonnen. Tjoba, degradant uit de overgangsklasse, lijkt de zwaarste tegenstander in deze poule. Futura en Tjoba gaan nu samen aan de leiding met 4 uit 2. ONDO (’s-Gravenzande) staat na de 13-16 bij Vitesse (Barendrecht) met 3 punten op de derde plaats.

Aanstaande zaterdag is het om 14.00 uur Futura 2 – ONDO (Middelburg) 2 en om 15.30 begint Futura 1 – ONDO 1. Maar....vanaf 10.30 uur bent u al welkom op het Stokroosveld. Dan spelen de E-tjes en om 11.40 uur start Futura C1 – Achilles C3. Futura C1 staat ook met 2 winstpartijen (saldo +11!) aan kop!