Tilburg-Futura, een monsterscore 19-32!!

Het kan spoken in de Westerwel in Tilburg, waar de Hooliganzen van de plaatselijke KV op een groot spandoek “Goale Moake Superkruiken” hebben geverfd boven de weliswaar fraaie skyline van Tilburg, maar ... toen Futura zaterdagmiddag op bezoek kwam, maakten de Superhagenezen de Goale en werden de Hooliganzen genadeloos afgeschoten... en zeg nou zelf ... de Haagse Skyline met die fantastische Haagse Tie....”Ja, zo kan die wel weer, meneertje #ongewensttaalgebruik”, onderbrak mevrouw Brullo de overpeinzing op ruwe wijze.

Feit is dat Futura met scherp schoot en voor de eerste maal dit seizoen boven de 30 kwam!! De trouwe supporters waren op slag de teleurstellende 20-20 van Tilburg 2 – Futura 2 vergeten .... weer een ruime 12-17 voorsprong niet kunnen vasthouden.... wat is dat toch?

“O,o,o, lastig potje”, dacht Ton, toen de scheidsrechter van 1 besloot dat Futura in de zwarte inloopshirts moest spelen, omdat het Futura-paars te weinig contrasteerde met het Tilburg-blauw... “kleurenblind is niet zo erg, als hij maar niet fluit als een blinde dakduif....”. Maar gelukkig, dit was een prima scheids!!

Nadat Tilburg op 1-0 was gekomen, zette Futura direct orde op zaken. Cyril schoot raak van afstand en uitblinker Tijmen Bolhuis (hij alweer!) scoorde van afstand en vanaf de stip (voor Maarten) en Jelle verzilverde daarna de strafworp die Cyril meekreeg voor 1-4. Tot 4-8 aan het eind van het eerste kwart kon Tilburg in de buurt blijven. Rimmie Meijs had het zwaar tegen aanvoerder Rebecca van Bijsterveld, maar was – net als in de met 24-19 gewonnen thuiswedstrijd – de baas. De rebound was haast altijd voor Rimmie en ook aanvallend werd Rebecca goed in toom gehouden.

Nadat Tilburg via scores van Frank Geerts en Joris Keeman even dreigend tot  7-8 was teruggekomen hernam Futura het initiatief. Binnen 4 minuten lagen er 5 treffers in de korf en was het 7-13!!

Na een stippie tegen Rimmie, liep de voorsprong voor de Hagenezen op tot 8-16 bij rust ... zouden ze nu eindelijk eens die 30-korven-grens doorbreken?

Nou, daar lieten de Haagse schutters aan het begin van de tweede helft geen gras over groeien!! Na 5 minuten was er 7 maal gescoord: 8-23!! Tilburg was de wanhoop nabij... Maar bij Futura sloop er enige verzadiging in het spel ...zodat Tilburg enigszins kon terugkomen tot 12-24 .... waarop Erwin Disselköter weer een van zijn befaamde Wake-Up-Time-Outs plaatste....of het even afgelopen kon zijn met tegenkorven, want daar had hij geen zin in, en nu “op naar de 30! hup!” en daar gingen ze weer.

Nadat Jelle een stip had gemist, ging Tilburg tot 2 keer toe door hun schotklok (goed verdedigd Futura!!) en werd een van de mooiste voor Futura gemaakt door Cyril, na een hectische maar loepzuivere combinatie met Jelle. Toch veel gemor vanaf de tribune, want een deel van het Futura-publiek had de combinatie niet kunnen volgen .... niet vanwege de snelheid van het spel, maar vanwege die halve zool van een architect die deze hal heeft geconstrueerd .... de Westerwel staat immers ook bekend als “De Hal met de Tien Palen” .... het uitzicht vanaf de tribune wordt bemoeilijkt – zeg maar verhinderd – door 10 vette staanders die het dak steunen (op zich wel een goed idee), dus je zit voortdurend op de bank heen en weer te schuiven om om die palen heen te kijken ... dat moet een lichtelijk aangeschoten Kruikenzeiker zijn geweest, die architect. Op het veld heb je daar geen last van gelukkig.

In het laatste kwart gingen de teams scorend redelijk gelijk op. de kloof werd niet groter, maar Futura ging wel door de 30 heen. Jelle van Osnabrugge verzilverde opnieuw de stip voor Cyril en schoot daarna van afstand 18-31 binnen. Nadat Lex Haverland (Tilburgs topscorer met 4) nog een keer voor Tilburg doelpuntte, zorgde Rimmie met haar derde van de wedstrijd voor 19-32 ... een echte megascore!!

“Moi mooi, 32 ... maar die 19 tegenkorven, daar ben ik niet zo tevreden over”, dacht de altijd kritische coach Erwin Disselköter na afloop van de wedstrijd tegen Tilburg.

Voor Futura scoorden alle spelers: Tijmen 9, Cyril 8, Jelle 6, Susan en Rimmie elk 3, Anniek, Maarten en Els elk 1 korf.

En toen we ’s avonds de poule-uitslagen checkten, werd duidelijk dat Merwede op ongenadige wijze in Middelburg door  ONDO met maar liefst 24-15 was verslagen. Excelsior won 9-24 bij DVS’69 en KZ Danaïden blijft op 0 punten door in Leiden met 14-25 te verliezen van DES.

Dat betekent dat Futura de koppositie heeft overgenomen en nu met 14 uit 8 een punt voorsprong heeft op Merwede dat met 12 uit 8 gevolgd wordt door ONDO. In de degradatiezone staat KZ Danaïden nog steeds puntloos laatste. Maar ook de 7e plaats betekent geen rechtstreeks behoud. Op dit moment hebben DVS’69, Tilburg, en DES elk 5 punten ... spannend!!

Komende weken valt ook bovenin de beslissing.... Futura ontvangt zaterdag eerst ONDO en moet de 27e naar Sliedrecht tegen Merwede; twee sleutelwedstrijden dus!!

Om te beginnen zaterdag 20 januari allemaal komen schreeuwen en gillen voor Futura in Sporthal Zuidhaghe: 16.25 uur Futura 1 – ONDO 1 en daarna blijven zitten want om 17.45 uur is het Futura 2 – ONDO 2.

Voor wie dit leest en historisch materiaal van PAMS en/of VES heeft, graag even contact met Brullo.