Futura verslaat concurrent ONDO: 25-18

Bij vlagen stormde Futura zaterdag over ONDO heen. Futura had eerder dit seizoen op het veld (thuis 20-18 gewonnen) en in Sporthal  “De Sprong” in Middelburg (winst 22-23) al twee maal van ONDO gewonnen, maar die winst was beide keren moeilijk zwaar bevochten.

Stug verdedigend hadden de Zeeuwen uit Sint Laurens (= Middelburg-Noord, maar dat mag je vast niet zeggen) vorig weekend in eigen huis verrassend koploper Merwede met maar liefst 24-15 verslagen. Daardoor kon Futura de koppositie overnemen, maar de voorsprong op ONDO bedroeg slechts 2 punten.

Eindelijk weer een ouderwets volle en enthousiaste tribune en een originele bliksemstart van Futura toen Cyril al na 12 seconden de score opende en enkele minuten later de stand op 2-0 bracht. Maar toen lieten de Zeeuwse bezoekers zien dat ze niet voor de Kat-ze-Viool naar Den Haag waren gekomen. Binnen 2 minuten bogen ze de 2-0 voorsprong van Futura om in een 2-4 stand .... er ging toch wel even een golfje van schrik door de tribune... Gelukkig brak Susan Bosdijk het ritme van ONDO door een vrije bal feilloos te benutten, waarna Rimmie Meijs met een prachtige onderhandse vanaf zeker 4 meter de stand egaliseerde en Jelle van Osnabrugge voor 5-4 zorgde... 9 minuten gespeeld, al 9 korven geteld.... Maar toen volgde een kwartiertje slordig aanvallen en bijzonder strak verdedigen van Futura , dus kon de thuisclub uitlopen naar 7-4. En verder, tot een geruststellende 10-5 in de 23e minuut .... maar toen opeens .... een oprisping van ONDO!! Binnen anderhalve minuut troffen ze 4 maal korf!! Dat veroorzaakte een ware tsunami van schrik door de Futura-aanhang! Die laatste van Thomas Mesu was volkomen onnodig... met 10 seconden te gaan verliest Futura de bal in de aanval ... ONDO speelt ongehinderd op naar hun aanval en vanaf de middenlijn kon Thomas de 10-9 vrij binnen knallen... en de goed leidende Herman Hoffman fluit voor rust.

Op de tribune konden we getuige zijn van de donderspeech van Erwin Disselköter, beneden in de kleedkamer, tjongejonge, wat kan die tekeer gaan zeg! “Ja, had je broer kunnen wezen, met die grote scheur van je”, voegt mevrouw Brullo toe, terwijl ze een zak paprikachips opentrekt..

In het begin van de tweede helft sloeg Futura direct toe. Tijmen Bolhuis – vol in de rug gelopen bij doorloop – benutte een strafworp en Jelle van Osnabrugge ziet zijn kansje drie keer rond de rand van de korf rollen en vervolgens .... naar binnen vallen: 12-9. Toch gaf ONDO niet op en kwam tot 12-11 terug. Dan opnieuw een versnelling van Futura met zo’n heerlijke geruisloze vrije bal van Cyril van Es (dat je denkt: “Ging die nou door of naast de mand?”) en een fraaie combi Jelle-Cyril, door topscorer Jelle loepzuiver afgerond ... 15-11. Nog een keer stribbelt ONDO tegen tot 15-13, maar dan volgt de genadeklap. Binnen 2 minuten scoort Futura 4 maal op rij naar 19-13. De Zeeuwen zijn gebroken! Daar kan ook invaller Emiel Hoefkes, die goed verdedigend werk leverde en ook nog scoorde, niets meer aan veranderen.

Op Naar De Overwinning wordt vandaag – voor hun dan – Op Naar De Ondergang, Luctor et Submergo (Ik worstel en ga onder) ....”Oja, daar heb je die uitslover weer met z’n zogenaamde Latijnse spreuken ... stop daarmee!” gebiedt mevrouw Brullo. Oké, maar verliezen doen ze wel vandaag, onze Zeeuwse vrienden!

Dennis Witte scoort nog wel 3 maal, maar Futura blijft scherp en houdt de kloof op 5 verschil tot 23-18. In de slotminuut nog een paar hele mooie. Jelle van Osnabrugge vangt de bal op 3 meter achter de korf in de lucht en gooit zonder de grond te raken de bal binnen. Tot slot bepaalt Rimmie Meijs de eindstand op 25-18 en zo wordt de overwinning toch nog afgetekend.

Voor Futura scoorden: Jelle 7, Cyril, Susan en Tijmen elk 5 maal, Rimmie 2 en Els 1 korf.

In andere hallen denderde Excelsior met 33-13 over KZ Danaïden heen en deed DES in Den Hoorn daar scorend nog een schepje bovenop door DVS’69 met 36-23 te verslaan. De wedstrijd Merwede-Tilburg ging niet door. Die wedstrijd zou gespeeld worden in de hal van HKC, maar daar was wegens lekkage door de storm van afgelopen week, niet te spelen. Daardoor een vertekend beeld in de stand. Futura aan kop met 16 uit 9, Merwede met 13 uit 8 daar achter en op een gedeelde 3e plaats met 12 uit 9 volgen ONDO en Excelsior.

Komend weekend staat voor Futura een soort van finale op het programma. Om 17.10 uur speelt Futura 2 in Sporthal De Stoep (lekvrij) in Sliedrecht tegen Merwede 2 en om 18.30 uur is het Merwede 1 – Futura 1. Toen mompelde Ton: “Een gelijk spelletje is genoeg...”, waarop Erwin antwoordde: “Wij gaan altijd voor de winst!!”