Futura blokkeert en verliest 14-10 van Achilles

“Futura bestaat nu bijna 30 jaar en ik heb alle jaren meegemaakt, maar dit heb ik nog nooit gezien”, zo sprak de deskundige toeschouwer na afloop van de wedstrijd tegen Achilles in de fraaie Sportcampus. Het was inderdaad een wedstrijd met een bizar scoreverloop, afgelopen zaterdagavond in het Zuiderpark.

Futura ging vrijuit spelend, zeer voortvarend van start. Achilles was niet bij de les en verdedigde niet voluit. Dat stelde de Futura-aanvallers in staat om fraai te combineren en scherp af te ronden. Binnen 20 minuten was de stand opgelopen naar een ruime 2-9 voorsprong. In de reboundduels konden Sven Meijs en Elmo Noorlander groeien en werd er sterk uitgeblokt. Verdedigend klopte het ook bij Futura. Achilles kwam er gewoon niet aan te pas.

Maar toen gebeurde er “iets” ... en dat is wat sport ook zo onvoorspelbaar maakt en – zeker bij korfbal – het bewijs is dat een wedstrijd “nooit” voorbij is, voordat die gozer in het groen voor de laatste maal fluit.

Onder luide aanmoedigingen en aanwijzingen van coach Ton van der Laaken – het gerucht ging dat bewoners van de Melis Stokelaan hoorbaar konden meegenieten – herpakte Achilles vanaf die blamerende 2-9 zichzelf; schakelde een paar tandjes bij en trok een fysiek register open. Ineens gingen ze overal achteraan en lukte de afronding wel ... en Futura zag de voorsprong slinken. Bij 5-9 floot de scheidsrechter voor een strafworp voor Futura, maar de grensrechter had het anders gezien en overrulede de scheids .... erg vervelend, maar nog niks aan de hand. Geen 5-10, maar wel een Achilles dat bloed rook en door bleef scoren. In de laatste minuten van de eerste helft werd het nog 7-9....

En dan die tweede helft. Helemaal van de gekke!! Nadat een korf van Cyril was afgekeurd wegens snijden ... Cyril liep zijn tegenstander gewoon ruim voorbij ... en veel geduw, was het Achilles dat in de 7e minuut als eerste scoorde ... en dan bekruipt je als Futura-supporter toch een benauwd gevoel. Ook Maarten van Dijk kon het tij niet keren en zag dat Achilles via 9-9 doorging. Een traditioneel gevalletje erop-en-erover .... Bij 10-9 keurde de scheidsrechter opnieuw een Futura doelpunt af ... de bal kwam vanaf de grond en Els frommelde hem netjes door de korf ... geen 10-10.

Het “andere” Achilles draaide de duimschroeven nog wat verder aan en liep uit naar 13-9. Bizar!! 11 tegenkorven op rij! Pas 27 minuten na de 2-9 lukte het Elmo Noorlander om de enige (!!) treffer voor Futura in de tweede helft te maken! Stel je voor: overgangsklasser en dan 1 korf in een helft ... ook een verdienste van het fanatieke Achilles, dat intussen vleugels had gekregen ... nou ja, 14 korven is natuurlijk ook niet veel, maar die 10 van Futura is onacceptabel.

Kon coach Erwin Dekker misschien uitleggen wat er nou gebeurde?

“Nee, eigenlijk niet. Maar natuurlijk baal ik – net als het team – verschrikkelijk van deze nederlaag”, zo sprak hij na afloop. “En natuurlijk probeer ik te achterhalen wat er na die 2-9 gebeurde, maar een 1-2-3-antwoord is daarop niet te geven. Twintig minuten speelden we prima, maar toen vond Achilles de juiste strijdwijze; schakelde fysiek bij, en kwam tot 7-9 terug bij rust...en denderde vervolgens over Futura heen. En dan zit je na afloop met elkaar in de kleedkamer, en dan ben ik toch trots op de manier waarop de groep omgaat met de teleurstelling. Dit is een prima groep, die ondanks de zure nederlaag in deze zware zaalcompetitie, positief blijft naar elkaar en naar de toekomst. Want deze slag is dan wel verloren, maar de competitie duurt nog lang”.

“Nou Brullo ... zo realistisch en positief na een nederlaag, heb ik jou nog nooit horen praten”, is de reactie van mevrouw Brullo. “Neem daar maar eens een voorbeeld aan!! Positief blijven tot einde competitie!"

Laten we dat dan doen. Positief blijven en volgende week massaal naar Zuidhaghe om Futura te steunen in de strijd tegen – alweer een sterke tegenstander – Sporting Delta.

Uiteraard werd er in OKD nog meer gespeeld. Titelkandidaat Swift won nipt 24-23 van concurrent Sporting Delta. Oranje Wit verloor in Dordrecht van het sterke Fiks met 26-28. En VEO ging thuis in Voorburg met 20-28 onderuit tegen KVS/Maritiem. Waarmee de tweedeling in de competitie al duidelijk wordt: Swift en Fiks gaan ongeslagen aan de leiding en Futura zal met VEO, KVS en Achilles knokken in het rechterrijtje en proberen te handhaven. Een pittige opgave!!

Zaterdag 8 december is het – na Futura 2 – TOP 3 om 15.15 uur – in Sporthal Zuidhaghe om 16.40 uur Futura 1 – Sporting Delta 1.